Assisi: Vele kerken in een stad

Gisteravond, 21 juni, naar een dorpje verderop gereden, San Feliciano. Wat gedronken, gekeken en weer opgezadeld. Starten en hé wat nu? De verbinding tussen cilinder en de injectie schiet er met een klap af. Alle tools te voorschijn en met veel wrikken zit ie er weer op. We hadden gedacht dat dit met deze Cali niet meer zou gebeuren. Probleem is in elk geval weer verholpen.22 juni Assisi: Op 1 motor, de Vintage onderweg. Langs Perugia en ooh het is al weer boven de 30 graden! Van een afstand zien we Assisi al liggen. Indrukwekkend zeg. Eerst de San Francesco in. Enorm, maar dat hadden we al gedacht. Eigenlijk zag het er van de buitenring van de stad nog indrukwekkender uit. De Paus Gregorius IX heeft dit voor de Francescanen laten bouwen in de 13de eeuw. De foto geeft de buitenkant van de bovenkerk weer. Hier in de hitte naar boven, de heuvel op. In de Minerva tempel staat een kleine kerk uit de 16de eeuw. Dit is apart om te zien, want je verwacht dat er niet in. Verder de heuvel in de stad op en we zien de, grote maar met wat minder pracht en praal, Duomo San Rufino. Hieronder hebben ze resten van bouwsels uit de 5de eeuw gevonden en blootgelegd voor publiek. Heuvelafwaarts naar de Santa Chiara kerk. Groots en mooi (We mogen helaas nergens fotos binnen maken). Chiara was een volgelinge van Francesco en heeft op haar 18de haar familie verlaten om vervolgens de vrouwenorde te stichten. 2 jaar na haar dood, in 1253 werd ze heilig verklaard en is deze kerk gebouwd. Hieronder is nog een grafkerk gebouwd waar ze is begraven, net als in de San Francesco. We zoeken nog de Santa Maria, die vinden we, maar het is een ander die we zoeken. Gesloten tot 2 uur dus een uurtje gewacht in de schaduw met een ijsje. Een foto van het plein, met de fontein, laat rechtsboven de Rocca Maggiore zien (dit is de oude vesting van Assisi). 
De Santa Maria die wij zoeken blijkt in het dorp onder aan de heuvel te liggen. Voor de terugweg dus. Hoe meer we bezoeken, des te eenvoudiger de kerken en des te mooier en puurder wij ze vinden. Als klapstuk dan de Santa Maria Degli Angeli waar Francesco overleed en grotendeels zijn tijd bij de Porziuncola-kapel doorbracht. Deze was hem geschonken door de Benedictijnen. Na zijn dood liet Paus Pius VI over de kapel een enorme kerk bouwen met een kapel een een tuin erin.Hiervan hebben we een foto van de zijkant gemaakt en van de bar ernaast waar we een broodje aten. 
Motor voor de deur natuurlijk, want ook de Itailianen houden zich niet echt aan parkeerregels, evenals aan inhaalverboden. Ook lijken de snelheidslimieten hier als adviessnelheden aangehouden te worden. We beginnen het inmiddels ook door te krijgen dat je gewoon brutaal moet zijn om je hier van A naar B te verplaatsen. Een erg religieuze, indrukwekkende en warme dag. Morgen vertrekken we weer richting noorden.

dsc00111_1.jpgdsc00112_1.jpgdsc00113.jpgdsc00114.jpgdsc00116.jpgdsc00117.jpgdsc00118.jpg