Lang weekend Berlijn

Afgelopen zondag tot donderdag naar Berlijn geweest.
Eerst de keuze welk vervoermiddel gebruiken?
Keuze viel als snel op de auto. Dat wordt een goede vuurdoop van 1500km voor onze ‘nieuwe’ auto. We hebben haar nu zo’n 3 weken, vandaar. Het hotel was al bekend, en gemakkelijk te vinden via navigatie-app op de iPhone. Zondagochtend rond 11 in de auto, over de A1 via Apeldoorn, Deventer en Oldenzaal het land uit en dan over Osnabrück, Hannover en Braunschweig naar Berlijn. Ruim 700km rijden.
We hadden al besloten om op de heenweg als op de terugweg en hotelletje of b&b of gasthof te zoeken om te overnachten. Na ca. 500km een Gasthof mit Pension gevonden in Wieglitz, 45 voor Magdeburg.
Goed bed en erg goed ontbijt. We konden mee eten met de pot, en na 2 uur was de kamer een klein beetje opgewarmd. 2 losse bedden, maar de service en het ontbijt maakte alles goed.

Het heeft goed gevroren en om 9 uur zijn we al weer op pad. Richting Magdeburg naar Berlijn-Oost. We komen langs Marienborn. Hier was een post om van het westen naar het oosten en andersom te gaan. Helaas was het al gesloten, we zijn nog wel even over het terrein gereden en gelopen. Onderweg nog bergjes sneeuw en ijs gezien. De plassen en kleine meertjes liggen ook nog vol met ijs.
Om 12 uur zijn we bij het hotel. Hier kopen we meteen dagtickets voor het openbaar vervoer voor 2 dagen. Hoeven we dus niet meer naar om te kijken. Voor de deur komt bus 155 richting Pankow, alwaar we de S-bahn of U-bahn kunnen pakken.
We nemen de S-bahn en na een overstap zijn we op Potsdamer Platz. We komen in het Sony Center boven de grond. Het is alsof we een kijkje in de toekomst mogen nemen!
We lopen via de Platz en een stukje muur naar het Holocaust monument met meer dan 2700 grijze pilaren als kunstwerk op een grote vlakte midden in het centrum ter herinnering aan de Holocaust.
Via de Brandenburger Tor lopen we naar het Reichstag, welke gesloten blijkt voor publiek, erg jammer!!
Dan maar terug en over ‘Unter den Linden’ richting Alexander Platz lopen.
Dit is een hele trip, en ter hoogte van de Oper besluiten we dat we in het paleis een pauze nemen.
Overal zien we oude gebouwen, van reusachtig formaat langs deze straten. Een heel verschil met de ultramoderne kant op de Potsdamer Platz.
In het paleis bedenken we een andere richting op te gaan, namelijk naar Checkpoint Charlie, wat ook nog 1 km lopen is.
Onderweg komen we langs de Berliner Dom die naast de Fransözischer Dom staat.
Bij Checkpoint Charlie (grenspost midden op de weg) hangen grote affiches met foto’s van voor 1989 en met een reeks verhalen/gebeurtenissen rondom de grenspost bij dit Checkpoint naar het Amerikaanse gedeelte. Er zijn verschillende gevluchte mensen nooit meer teruggekomen. Niemand weet wat er met hen is gebeurd. En dan te bedenken dat dat nog geen 25 jaar geleden was.
We nemen de U-bahn op Stadtmitte richting Kurfürsterdamm waar we de Gedächtniskirche bezoeken die helemaal wordt gestut en is ingepakt. De huidige missen worden in het gebouw gehouden er pal naast. Terwijl we naar binnen gaan, begint de mis voor de avondgangers en die maken we dus meteen mee.
Apart, zo’n moderne kerk. Je mist de oude sfeer wel een beetje.
We lopen via het winkelcentrum en de Saturn naar het Hardrock Café, waar we heerlijk eten en een biertje nemen. Via de U-bahn weer terug naar Pankow en de bus 155 naar het hotel.
Veel gezien op 1 dag! Mede dankzij het openbaar vervoer, wat heel snel te begrijpen is en goed op elkaar aansluit.
Na het ontbijt zijn we om 10 uur weer op pad naar het Kaufhaus om de hoek van het hotel. Een reuze supermarkt en mediacenter ernaast. Even binnen een rondje gelopen 🙂
Daarna op de bus en U-bahn gestapt richting Alexanderplatz. Dit hebben we gister niet meer gehaald, dus dit deel van de stad komt deze dag aan bod.
Enorm plein, zoveel ruimte aan alle kanten. Dat ben je in geen enkele andere Europese stad gewend. Het doet soms Amerikaans aan, behalve dan de oude gebouwen. Wel is er grote Amerikaanse invloed, want de Starbucks kom je overal tegen in de stad, evenals de KFC en de McDonalds. Sinds vandaag zien we ook een aantal Dunkin’ Donuts!
De Fernsehturm kunnen we voor 11 euro per persoon bezoeken, en dan eerst nog in de rij ook. Daar passen we voor, dus we wandelen leuk over het plein richting het Bahnhof in de wijk Mitte. We komen op het spoor van het DDR museum, dus hier gaan we naar binnen. Allerlei MZ motoren en nog meer voertuigen die typisch zijn voor de DDR. Dit was het geld veel meer waard dan zo’n suffe Turm 😉
We lopen naar de Häckischer Hofer, welke inmiddels geen publiekelijk geheim meer zijn. 8 aaneengeschakelde hofjes met allerlei aparte winkeltjes, galeries en speciaalzaakjes.
Op de grote straat teruggekeerd komen we langs een steeg voor met graffiti en louche tentjes. Hierdoor getrokken en een bord met lunchgerechten bezoeken we een aantal steegjes.
We belanden in een Aziatische tent waar we sushi eten als lunch.
Vol van het eten gaan we weer wat bewegen en wel terug naar AlexanderPlatz. Heerlijk in het zonnetje op de grote trap gezeten, want hier is geen wind te bekennen.
Met de U-bahn vertrekken we naar Zoologischer Garten om naar Siegessäule te lopen. Toch verder dan verwacht gaan we met vermoeide voeten verder richting Potsdamer Platz dwars door het Tiergarten. Mooi park, alleen nog volop winter, er loopt nog geen boompje of struik uit. Dan is het klimaat hier toch wat strenger.
Onder het Sony Center wat gegeten en moe maar voldaan gaan onze kloppende voeten richting U-bahn station naar het hotel.
Na het ontbijt en uitchecken pakken we de auto richting het oosten. We gaan naar een oud Kalkfabriek in Rudersdorf. Eerst vinden we het niet, en rijden we er eigenlijk omheen. We komen terecht bij de huidige cementfabriek. Enorm groot. Uiteindelijk vinden we de ingang van het museum en komen zo door een park met allerlei oude ovens, transportbanen en huisjes voor de arbeiders. Boven op de berg kun je wandelen en het enorm afgegraven gebied zien wat nu nog altijd druk wordt gebruikt voor de huidige fabriek.
Er rijden vrachtwagens en bulldozers af en aan. Het lijkt wel een National Geographic film waarin we beland zijn. On-Europees als je het ons vraagt. Eigenlijk te gek voor woorden dat we in zo’n korte tijd dat afgraven wat er 235 miljoen jaar over gedaan heeft om kalk te worden.
Na het museum richting het noorden door de bossen. Mooie motorwegen, maar gezien de temperatuur zijn we blij dat we in de auto zitten. In het noorden zoeken we naar Finowfurt, ofwel het oud vliegveld met hieraan een tentoongestelde hoeveelheid oude vliegtuigen, helikopters en straaljagers. Veelal van russische aard.
Het kamp Sachsenhausen laten we aan een andere keer over, want inmiddels is het 15 uur en tijd om nog een stuk richting huis te rijden. Om 17 uur gaan we van de snelweg af bij Neustadt-Glewe en vinden we een hotel. Niet bijzonder, maar in het dorp hebben we wel voortreffelijk gegeten. Allerlei visgerechten, en zo merken we meteen dat we redelijk dicht bij de Ostsee zitten.
Donderdag rijden we naar huis via Hamburg, Bremen en Oldenburg, Groningen, Heerenveen, Joure, Sneek en zo de dijk over.
We komen vast nog een keer terug naar Berlijn, want bijzonder is deze stad zeker.
Vooral door de grote tegenstelling oud/nieuw. Niet eens zozeer Oost/West, want dat is voor het grootste gedeelte niet meer zichtbaar en te merken.