Zweden, Noorwegen en enkele Landmarks

In 2006 hebben we een poging gewaagd om ver noordelijk te komen in Noorwegen. Marlinde op een V65C en ik op een Vintage (beide Moto Guzzi). Door de vele regen zijn we eerder (na 10 dagen) huiswaarts gekeerd. Het bleef aan ons knagen.
Afgelopen dinsdag zijn we wederom vertrokken voor een vakantie richting Zweden en Noorwegen. Via een aantal Landmarks in Nederland (LM 101, 107 en 108) en Duitsland (LM 34 en 42) zijn we terecht gekomen in Süderbrarup. Vlakbij de Deense grens.
Hoe is dat zo gekomen?
Marlinde had een setje walkie talkies gekocht die je ook op de motor kon gebruiken. Microfoon en oortje werden bijgeleverd. Deze gingen nu een serieuze test tegemoet. Dinsdag richting Hijum, een kerkje op een terp gelegen. Eerst stopten we bij het verkeerde torentje. Och dachten we, als we de voorkant van het kerkje nemen, dan is het plaatje mooier. Toen zagen we de goede kerk op de terp. Mooi hoog en droog. Foto gemaakt en klaar.
20130612-221216.jpg
Op naar de volgende
Onderweg kwamen we een bordje Holwerd tegen. Het was de hele ochtend al fris en nog geen zon te bekennen. Dus wilden we daar, met uitzicht op het water een koffie doen. Even proberen af te spreken via de praatlijn ging niet echt vlot. We hadden al ontdekt dat het geluid erg zacht was. Met gebaren en praten toch gelukt. Dus koffie.
20130612-221449.jpg
Op naar de volgende Landmark.
Maar eerst de microfoon een andere plek geven. Dichterbij daar waar het geluid vandaan komt: de mond. Dat bleek beter te gaan.
De museumboerderij in Leens. De weg erheen was er een met werk in uitvoering. Zouden we het halen? Of was de opbreking ervoor. Gelukkig, hij was erna.
Fotootje en weer door.
20130612-221705.jpg
Bleef over de derde LM in Nederland. Reconstructie van de Toekomst. Een oude fabriek die een tweede toekomst krijgt. De naam van de fabriek, De Toekomst in Scheemda. We zagen het gebouw al op de autoweg, de A7. Mooi gebouw, nu maar hopen dat het snel gaat met restaureren en opknappen.
20130612-221857.jpg
Nu naar Duitsland
Nog een Landmark. Een straflager in een bosje. Het gebouw is weg en er is alleen een gedeksteen is er te vinden. Als je het niet weet vind je het nooit. Even stilgestaan bij het feit dat hier ook Nederlanders omgekomen zijn. Natuurlijk weer die onvermijdelijke foto. Een paar meer gemaakte voor de eigen herinnering.
20130612-222228.jpg
Zo, nu zoeken naar onderdak
Dat was moeilijker dan we dachten. Meer dan twee uur zoeken en uiteindelijk beland in Wiesmoor. Waar we vroegen was het vol of ze hadden geen kamers, terwijl er op een bord aan straat meerdere malen kamers werden aangeboden. Maarja. Je bent moturist en blijkbaar met je pak en uiterlijk niet overal welkom.
Moe van het lange rijden gingen we vroeg slapen en hebben tot de volgende ochtend doorgeslapen.
De volgene dag
Dinsdag heerlijk ontbeten in Wiesmoor, wel prijzig, maar dan ook wel behoorlijk bijgeslapen van wat hectische werkweken.
Onze navigatie had ons de vorige middag in de steek gelaten, of beter gezegd: de Duitse overheid. Overal wegwerkzaamheden aan de B437, die we van begin tot eind zouden rijden. Maar omleidingen aangeven Ho maar! Dus de navigatie die steeds terug wilde, wij komen steeds een nieuwe opbreking tegen en de borden die niets aangeven. Al met al zeker 4 uur extra onderweg geweest! Pfff.
Uiteindelijk komen we richting de tunnel bij Bremen waarna we de weg naar Wischhafen nemen. Daar pakken we de pont naar Glückstadt.
20130612-223434.jpg
Echt een aanrader. Je kunt als motor de file inhalen als je dat netjes doet, je steekt een heel stuk (druk) Duitsland af zo. En maar €11 voor 2 personen + 2 motoren.
Na Glückstadt weer een Landmark opzoeken in Noordoost Duitsland. Via Itzehoe rijden we hele mooie wegen, prachtig groen en bebost, heel anders dan langs de kust. We komen uit vlakbij Schleswig. Een mooie oude stalen brug met spoorlijn/weg op een en dezelfde baan.
20130612-222642.jpg
Op zoek naar een Zimmer, maakt weer dat we blijkbaar als motorrijders niet gewenst zijn. Gelukkig in Süderbrarup een warm welkom met heerlijk scholfilet, frühstuck, nette kamer, privé parking en Wifi voor een goede prijs.

20130612-222805.jpg